Ads Top

Nederlandse markt voor document- & contentmanagement en informatielogistiek: lichte groei in 2014

De gemiddeld gerealiseerde groei in 2014 van de Nederlandse markt voor document- & contentmanagement en informatielogistiek is in zijn totaliteit een fractie toegenomen; van 5,7 procent in 2013 naar 6 procent in 2014. Dat blijkt uit onderzoekscijfers van Strategy Partners. Vanaf 2009 peilt het via de Business Barometer ieder half jaar het businessklimaat in de diverse marktsegmenten van de Nederlandse Document- & Contentmanagement en Informatie Logistieke Markt. De vooruitzichten ofwel de verwachtingen voor 2015 zijn gematigd positief.

Leveranciers van gespecialiseerde ECM integratiediensten, Invoice Processing en P2P oplossingen en -diensten melden over 2014 de beste resultaten. De omschakeling naar SaaS-gebaseerde verrekenmodellen - met name in het marktsegment outputsoftware en -diensten - heeft effect op de absolute omzetcijfers.

De totaalresultaten voor de tweede helft van 2014 laten zien dat 49 procent van de bedrijven een omzetgroei van 10 procent en meer heeft gerealiseerd ten opzichten van de omzet in de tweede helft van 2013. Een neutraal resultaat met een lichte omzet stijging of daling realiseerde 46 procent van de bedrijven. Slechts 5 procent van de ondernemingen noteerde een omzetdaling van meer dan 10 procent.

De totale groei in 2014 is in vergelijking tot 2013 een fractie toegenomen. Over het hele jaar genomen realiseerde 40 procent van de bedrijven een groei van 10 procent of meer. Ruim 56 procent van de bedrijven realiseerde een vrijwel neutraal resultaat terwijl 4 procent hun omzet met meer dan 10 procent zag verminderen. Er zijn geen ondernemingen failliet gegaan in 2014.

“Voor heel 2014 zijn de uiteindelijke resultaten toch minder geworden dan medio 2013 werd verwacht”, aldus Kaashoek.

“Veel ondernemingen hebben in 2013 vergaande kostenbesparende maatregelen genomen”, vervolgt Kaashoek. “Desondanks zijn de gerealiseerde marges in 2014 veel gematigder dan in 2013. Dat kan een gevolg zijn van de wat tegenvallende omzetresultaten.”

Van de organisaties realiseerde 42 procent een margegroei van meer dan 10 procent. Een lichte margeterugval is er voor 23 procent van de bedrijven; 9 procent meer dan 10 procent. Herindeling van het portfolio en andere verrekenmodellen hebben een effect gehad op de gerapporteerde omzet en marge. Met name de internationale ECM-leveranciers verbreden hun ECM-portfolio naar informatie management­toepassingen en realiseren hiermee additionele omzet.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.