Ads Top

Twee jaar onderzoek 3D printing aan Harvard

Een Rubicon-beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) stelt UT’er dr.ir. Claas Willem Visser in staat om twee jaar onderzoek te doen aan Harvard University. De post-doc uit de groep Physics of Fluids van prof. Detlef Lohse (MESA+ Instituut voor Nanotechnologie) zal daar onderzoek gaan doen naar het 3D printen van andere materialen dan de gebruikelijke plastics. Een spannende stap is het printen van levende cellen.

Visser, die eind 2014 promoveerde op het proefschrift ‘Fundamentals and applications of fast micro-drop impact’, trok met zijn onderzoek naar het 3D-printen van onder meer koper en goud veel aandacht. Hij won begin januari de UT-prijs voor de meest succesvolle promovendus in de media. Zodra er ook 3D-printing mogelijk is van andere materialen dan plastics, ontstaat een nog veel breder toepasbare techniek – de hype voorbij. Aan het Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering van Harvard University wil Visser bijvoorbeeld ook onderzoek gaan doen naar 3D-printing van levende cellen.

Met de Rubicon-financiering stelt NWO jonge onderzoekers in staat om maximaal 24 maanden onderzoek te doen aan een buitenlandse onderzoekinstelling. Jaarlijks worden 60 Rubicons verdeeld, voor een totaalbedrag van zeven miljoen euro. In de eerste ronde van 2016 zijn zestien onderzoekers in de prijzen gevallen. Rubicon is vernoemd naar de rivier die Julius Caesar overstak voordat hij aan zijn zegereeks begon die tot de uitspraak ‘veni, vidi, vici’ leidde: dit zijn ook namen van NWO-programma’s.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.