Ads Top

‘Een knap staaltje 3D-architectuur’

Een 3D-geprinte maquette van een duurzaam huis. Eerstejaarsstudenten van de opleiding Bouwkunde bij Inholland Haarlem sleepten er onlangs twee studieprijzen mee in de wacht. “Onze grootste uitdaging waren de loopbruggen die zorgen voor visueel contact tussen de verdiepingen in het huis. Het vak mechanica gaf ons inzicht om een stevige constructie te maken”, vertelt Mohammed.

Mohammed el Mokhtari, Pascalle Essed, Sander van Waardenburg, Cas Lepelaar en Fabiën van Steijn kregen de opdracht om met duurzame materialen een gezinswoning te ontwerpen aan het Alkmaardermeer en maakten daarvoor gebruik van 3D-techniek. “Een 3D-printer zorgt voor een strakke vormgeving en maakt het ontwerp visueel”, zegt Fabiën, die het een pittige opdracht noemt. “De uitwerking van een plattegrond in het bewerkingsprogramma Revit was erg lastig omdat we daar nog nooit eerder mee hebben gewerkt.” De studenten schakelden de hulp in van de vader van Sander die een 3D-printer tot zijn beschikking heeft en wisten zo hun ontwerp in 3D te printen. Fabiën: “Het scheelt dat Mohammed en Sander al een bouwkundige achtergrond hebben. Als ik twijfelde over mijn bouwtekening dan kon ik bij hen terecht.” Mohammed vult aan: “Ik gaf dan bijvoorbeeld tips over het detailleren van een kozijn.”


Tijdens het project kregen de studenten colleges over materiaalkunde en mechanica. “Erg leerzaam. Het vak bouwmaterialen hielp ons om de juiste materialen te kiezen”, vertelt Mohammed, over de 3D-geprinte maquette van een duurzaam huis dat onder meer bestaat uit hout en een zinken dakbedekking. Fabiën: “Een dak van zink is recyclebaar en vergt minder onderhoud dan dakpannen. In de toekomst willen we in een duurzaam huis wonen. We weten nu wat nodig is om zo een huis te bouwen.” Mohammed vult aan: “Daarnaast hebben we ons ontwikkeld op het gebied van samenwerken. Het is toch altijd spannend als je wordt ingedeeld in een nieuwe projectgroep omdat je elkaars kwaliteiten niet kent maar uiteindelijk zijn we tot een mooi ontwerp gekomen!”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.