Ads Top

De digitale printer viert zijn 50ste verjaardag

Het is dit jaar precies 50 jaar geleden dat elektronicafabrikant Epson de eerste compacte, lichtgewicht printer onthulde. Dat was tijdens de Olympische Spelen van 1964 en deze printer vormde de basis voor een apparaat dat tegenwoordig in bijna elk huishouden en elk bedrijf is te vinden.

Het ligt misschien niet direct voor de hand, maar Epson en de Olympische Spelen zijn nauw met elkaar verbonden. In 1964 werd Epson (destijds bekend als de Seiko Group) gevraagd de officiële tijdswaarneming voor de Olympische Spelen in Tokyo te verzorgen. Men wilde de resultaten van sporters direct op papier kunnen vastleggen en Epson ontwikkelde hiervoor een timer met een daaraan gekoppelde printer. Dit systeem werd vervolgens gecombineerd met een startpistool en foto finish apparatuur. Het was een revolutionaire ontwikkeling voor sporten als hardlopen en zwemmen, waarbij tijdsmeting met het blote oog of een stopwatch niet altijd uitsluitsel gaf.

In de jaren na de Spelen van 1964 werd de printer doorontwikkeld tot een commerciële uitvoering: de EP-101. ’s Werelds eerste compacte, lichtgewicht digitale printer die handig kon samenwerken met diverse apparaten zoals bijvoorbeeld rekenmachines. Alle printers na de EP-101 zouden ‘zonen’ zijn van de Electronic Printer 101, dus met ‘EP-sons’ was de naam Epson geboren. Inmiddels zijn we 50 jaar verder en is Epson nog altijd één van de marktleiders op het gebied van printing.

De printer is echter niet de enige jubilaris binnen het bedrijf. Ook de baanbrekende 3LCD-technologie voor projectoren bestaat dit jaar alweer 25 jaar.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.