Ads Top

‘Stop de kopieerheffing voor ondernemers’

Ruim 10.000 machtigingen heeft MKB Belangen ontvangen op zijn actie Stop de kopieerheffing voor ondernemers. Uit onderzoek bleek dat minder dan tien procent van alle ondernemers ooit nog een auteursrechtelijk beschermde uitgave kopieert of scant. Het merendeel van de ondernemers wist niet eens waarover men geld aan Stichting Reprorecht verschuldigd was.

Aanleiding voor MKB Belangen om een petitie op de website te zetten met het verzoek duidelijk op de factuur te omschrijven waarover de vergoeding verschuldigd is en hoe je kunt aangeven niet te kopiëren of scannen.

Donderdag 12 januari overhandigde MKB Belangen de bijna 10.000 reacties en de bijbehorende petitie persoonlijk aan M.P. Bakker Schut van de Stichting Reprorecht. Die wilde op dat moment nog niet vertellen over wat zij ermee gaan doen.

Jaarlijks worden er tientallen miljoenen door ondernemers afgedragen aan Stichting Reprorecht. Als bijna niemand nog kopieert, waarom betaalt de meerderheid dan toch gewoon de jaarlijkse factuur? Het grootste probleem van de jaarlijkse licentiefactuur volgens MKB Belangen is dat nergens staat aangegeven dat deze niet betaald hoeft te worden als er niet gekopieerd wordt. Het document is zo opgesteld dat er alleen maar op allerlei manieren wordt benadrukt dat betaling vereist is. De oplossing volgens MKB Belangen is simpel: voeg één duidelijke zin op een prominente positie aan de factuur toe.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.