Ads Top

Qlayers maakt met een investering van UNIIQ 100% schoon en gecontroleerd coaten

De Delftse startup Qlayers haalt 300.000 euro startkapitaal op voor de doorontwikkeling van hun printkop voor het coaten van grote, industriële oppervlaktes zoals olie en gas terminals, schepen, bruggen en windmolens. Het huidige coatingproces is chemisch, energie-intensief, onveilig en inefficiënt, zowel in productie als tijdens reparatie.

De technologie van Qlayers stelt gebruikers in staat volautomatisch en gecontroleerd coatings aan te brengen, zonder dat er verfnevel vrijkomt. Hierdoor kunnen objecten gemakkelijk op locatie gecoat worden. De investering werd bekendgemaakt door de Delftse wethouder Bas Vollebregt tijdens het Metropoolregio Rotterdam Den Haag-event 2018.

Bruggen, windmolens, pijpleidingen, vliegtuigen en andere grote objecten worden dagelijks blootgesteld aan de elementen. Om de levensduur van deze objecten te vergroten worden ze gecoat met een speciale beschermende verflaag.

Op dit moment is er geen systeem op de markt wat verf automatisch kan aanbrengen, zonder dat er schadelijke nevel vrijkomt. Het coaten van grote industriële objecten gebeurt daarom nog steeds voornamelijk met de hand, met kwasten, rollers en spuitapparatuur. Spuiten is de snelste optie, maar om spuitapparatuur te kunnen gebruiken, moet het object volledig ingepakt worden in een beschermende tent. Met het coaten van een opslagtank van zo’n 6.000 m2 is maar liefst 15 man dan ook een hele week bezig. Daarnaast kan tijdens het spuiten tot wel 50% van de verf verloren gaan in de nevel. Dit is niet alleen kostbaar, maar ook schadelijk voor mens en milieu. Naast arbeidsintensief en belastend voor het milieu is het ook een gevaarlijk proces op ladders en stellages, en bepaalt de kundigheid van de steeds schaarser wordende coatingmedewerker het eindresultaat. 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.