Ads Top

Verbeterde printkwaliteit door surfactanten

Ruben van Gaalen (TU/e) onderzocht hoe je het ‘koffie-ring-effect’ bij opdrogende druppels kunt vermijden om zo beter en efficiënter inkt te kunnen ontwikkelen.

Heb je ooit koffie gemorst op een tafel? Dan zag je vast dat de resulterende vlek niet mooi gelijkmatig is, maar een ring om de rand krijgt. Deze opmerkelijke observatie is dagelijkse kost in de printindustrie, waar dit opdroogpatroon de eindkwaliteit zou ruïneren.
Promovendus Ruben van Gaalen denkt dat er veelbelovende oplossing is: het inzetten van surfactanten.

 Surfactanten zijn moleculen die uit twee onderdelen bestaan: een hydrofiele kop, die aangetrokken wordt door water, en een hydrofobe staart, die water afstoot. Door deze unieke vorm hebben surfactanten de neiging op het oppervlak van een druppel te gaan zitten, waar de kop in contact kan zijn met het water en de staart met de lucht.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.