Ads Top

Tanaruz levert eerste 3D-geprinte plezierjacht van gerecycled plastic

Tanaruz levert vandaag zijn eerste 3D-geprinte, 4,5 meter lange plezierjacht aan een klant. Het Rotterdamse bedrijf is de eerste Europese scheepsbouwer die het ontwerp en productie van duurzame 3D-geprinte jachten zelf beheert en op grote schaal aan particulieren wil gaan leveren.

Een jacht kopen bij Tanaruz begint via de app. Momenteel biedt het bedrijf vier standaard modellen, variërend van 4,5 tot 10 meter in lengte. De boten zijn via de app volledig te personaliseren, van formaat en kleur van de romp en kussens tot de opbouw en nodige apparatuur. De plezierjachten worden optioneel uitgerust met elektrische motoren, accu’s en zonnepanelen.

Geen grote scheepswerf in de haven, maar in een fabriekshal in Rotterdam worden de jachten op een veertien meter lange 3D-printer geprint. Dat proces neemt twee dagen in beslag (voor het kleinste model), is volledig geautomatiseerd en kan 24 uur per dag, 7 dagen per week, doorgaan. Hierdoor wordt de kostprijs voor de Tanaruz-jachten laag gehouden. Het instapmodel kost 15.000 euro, ongeveer de helft van de prijs voor een traditioneel plezierjacht van dezelfde grootte.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.