Ads Top

Avebe experimenteert samen met TNO met 3D-printer

Royal Avebe ziet de verschuiving naar meer plantaardige eiwitproducten als een strategische kans. Samen met TNO, Wageningen University & Research en andere bedrijven werkt Avebe aan een veelbelovende manier om met inzet van 3D-printers plantaardige vleesvervangers te produceren.

Waar traditionele vleesvervangers vaak beperkt zijn in textuur en vormgeving, biedt 3D-printing geheel nieuwe perspectieven. Avebe brengt ingrediëntenkennis in, TNO brengt technologie in, en Wageningen University & Research wetenschappelijke kennis en analyses.

Samen met Wageningen University & Research heeft TNO technologie ontwikkeld die het mogelijk maakt om plantaardige eiwitten dichter bij de textuur van vlees krijgen. Met 3D-printing zijn complexe producten te maken zoals plantaardige alternatieven voor tonijn en biefstuk. Nu de smaak en textuur van complexe producten kan worden nagebootst, opent dat tevens de deur naar compleet nieuwe producten.

TNO heeft een nieuwe prototype van de 3D-printer ontwikkeld. Soja, haver, erwt, aardappel – allerlei plantaardige vezels kunnen in de 3D-printer, als ze maar stevig genoeg zijn. De nieuwe printer kan bovendien de benodigde hoge productiesnelheden behalen. Daarnaast is het nieuwe ontwerp sneller te reinigen en eenvoudiger te onderhouden, wat de productie efficiënter maakt. 

De nieuwe technologie bewerkt de plantvezels ook op een andere manier. Plantaardige eiwitvezels hebben de vorm van een kluwen terwijl vlees uit langgerekte vezels bestaat. Het aanpassen van die structuur gebeurde tot nu toe door de vezels door een buis te persen, wat vaak blokkades opleverde. TNO heeft een cilindrische buis ontwikkeld, waardoor de wrijvingskrachten op de vezels anders zijn dan de gangbare rechte buizen. De nieuwe bewerking heeft nog een voordeel: het zorgt voor minder ‘bijsmaak’. Dit betekent dat er minder extra ingrediënten nodig zijn om een goede smaak te bereiken.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.