Ads Top

Open innovatie leidt tot 3D print kunstwerk voor Huis van Hilde

In het nieuwe archeologiecentrum Huis van Hilde in Castricum is een bijzonder kunstwerk geïnstalleerd dat is vervaardigd door middel van 3D printen.

Dit is het resultaat van een open innovatietraject dat in februari van dit jaar is gestart. De provincie Noord-Holland beoogde met dit project de 3D print gemeenschap in Noord-Holland bij elkaar te brengen, uit te dagen, kennis en ervaring uit te laten wisselen om zo gezamenlijk een bijzonder product te realiseren.

Het traject is begin 2014 gestart met de zoektocht naar een geschikte ontwerper. Dit leidde tot een samenwerking met de Gerrit Rietveld academie. Derdejaars student, Waël el Allouche, is aan de slag gegaan en heeft een ontwerp gemaakt. 

Het ontwerp is gebaseerd op een minuscuul bodemmonster, afkomstig uit een oude zandlaag. Dit monster is via een CT scan digitaal opgeblazen tot een object van ca. 1,2 bij 1,2 meter. Vanwege de grootte en complexiteit van het ontwerp was een 1-op-1 vertaling naar onderdelen, die zich laten 3d printen, niet eenvoudig. Voor de uitwerking is dan ook contact gezocht met de TU Delft en Hogeschool van Amsterdam. Via hun kennis en netwerk zijn er verschillende partijen in beeld gekomen met specialistische kennis die later ook een rol bij de uitvoering zouden spelen.

Het definitieve ontwerp van het kunstwerk is in september van dit jaar in een brainstormsessie gepresenteerd aan de 3D print gemeenschap van Noord-Holland. Aan hen is de vraag gesteld: hoe kunnen wij gezamenlijk dit complexe object maken? De grote uitdaging lag met name in het opdelen en digitaliseren van de grote objecten naar kleinere, printbare modules. Daarnaast moest er voldoende printcapaciteit worden gereserveerd om de bijna 200 modules op tijd klaar te krijgen en moest er voldoende materiaal beschikbaar komen.

In de periode oktober tot en met half december zijn op diverse plekken in Noord-Holland de bijna 200 onderdelen gedigitaliseerd en geprint. Uiteindelijk zijn de modules geassembleerd tot 4 grote objecten en deze zijn inmiddels in Huis van Hilde opgehangen. Na de opening van Huis van Hilde op 15 januari 2015 kan iedereen dit bijzondere kunstwerk in de entreeruimte bewonderen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.