Ads Top

'Haarlemmers 3D-printen eigen stad'

Als eerste stad ter wereld hebben inwoners, bedrijven en instellingen van Haarlem een gigantische maquette van hun eigen stad 3D-geprint door middel van crowd-sourcing. Haarlem-Oost is het eerste deel van de maquette met schaal 1:1000 en uiteindelijk 20m2 groot.

Het project is een idee van Max van Aerschot, stadsbouwmeester van de stad Haarlem, samen met 3D Makers Magic, een full service bureau voor 3D-printoplossingen. Het printen van de maquette is nog in volle gang maar een groot deel is inmiddels klaar en oogt uitermate spectaculair. Omdat er zoveel aanvragen kwamen van nieuwsgierigen om vast te mogen komen kijken, is ervoor gekozen om op 31 maart al een preview van de maquette aan alle betrokkenen en de pers te tonen in het voormalig stationsgebouw van Bloemendaal.

Stadsbouwmeester en initiator Max van Aerschot geeft aan waarom een maquette op deze schaal van toegevoegde waarde is. ‘Een maquette op deze flinke schaal is het middel bij uitstek om met de stad en de regio inzichtelijk te kunnen communiceren over ruimtelijke ingrepen in de stad. Je kunt namelijk meteen fysiek zien waar je het over hebt. Toekomstvisies kunnen op deze maquette geprojecteerd en besproken worden. Mijn lang gekoesterde droom om een maquette van de stad Haarlem op schaal 1:1000 te laten maken is nu realiteit geworden met behulp van 3D-printing. Zonder deze nieuwe techniek zou een maquette op dergelijke schaal onhaalbaar/onbetaalbaar zijn’.

In het project komen de werelden van 3D-printen, innovatie, bouwen, scannen, ingenieurs, en crowd-sourcing bij elkaar. 'Het was een hele klus om tot werkbare bestanden te komen die thuis met een 3D-printer kunnen worden geprint.' zegt Jeroen Veger van 3D Makers Magic.

Het gebied Haarlem-Oost, van Molenplas tot aan de Mooie Nel, is in samenwerking met ingenieursbureaus Geodan en Fugro digitaal gescand en bewerkt en op schaal 1:1000 in kleine ‘kavels’ opgedeeld. Dat leverde een 3D-legpuzzel op van maar liefst 600 stukjes die precies groot genoeg waren om te kunnen printen op de meeste 3D-printers. In de realisatie is samengewerkt met een aantal co-creatie partners, waaronder de gemeente Haarlem, Pré Wonen, Elan Wonen, Ymere en het Nova College. De 600 kavels zijn uitgeprint door de deelnemers aan het project en worden daarna samengevoegd tot één geheel, wat tentoongesteld zal worden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.