Ads Top

Holst Centre maakt grote stap mogelijk richting 3D printen van elektronica

3D geprinte elektronica staat op dit moment in de kinderschoenen, maar is een veelbelovende opkomende technologie die 3D printen en geprinte elektronica combineert.

Holst Centre, onderdeel van TNO, heeft diverse proof-of-concept demo’s ontwikkeld binnen het Hyb-Man consortium, waarin ook bedrijven als Signify, Bosch en Neotech zich hebben aangesloten.

Dit Europese consortium heeft methodes ontwikkeld en geïmplementeerd om 3D printen in elektronica toe te passen en bestaat uit partners uit iedere schakel in de waardeketen. Hyb-Man richt zich op complete, direct functionerende processen die afval verminderen en personalisering toestaan. Het resultaat? Een belangrijke stap in de richting van op maat gemaakte elektronica.

3D geprinte elektronica voegt bouwkundige en elektronische productie samen. Elektronische schakelingen worden gemaakt met printed-electronics technieken als onderdeel van het 3D printproces, waarbij ze direct in de betreffende onderdelen worden geïntegreerd.

Bij het ontwerpen van producten is het niet langer noodzakelijk om aparte schakelkasten of elektrische lagen te gebruiken, zodat deze geen belemmering meer zijn voor het ontwerp en het bovendien wordt beschermd tegen vuil en stof. Met name de productie van kleine hoeveelheden is op deze manier zeer kostenefficiënt, het kost minder tijd, vermindert vervuiling en maakt systeemintegratie makkelijker.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.