Ads Top

3D-print: innovatief, maar nog niet dé woningbouwoplossing

Betonprinten kan in de toekomst ons grondstofverbruik drastisch verlagen en de bouwsnelheid flink verhogen. Dat is hard nodig. Zo is de bestaande bouw niet alleen duur en arbeidsintensief, het is ook niet duurzaam.

En doordat het zwaar werk is, ook nog ongezond. De vraag naar woningen neemt komende jaren met 30% toe, terwijl het aantal vaklui (vanwege de vergrijzing) even snel afneemt. Bovendien gaat de infrastructuur uit de jaren 60 en 70 richting het eind van de ontwerplevensduur.

Om aan de groeiende woningvraag te voldoen, wordt er steeds vaker gewerkt met modulaire bouw. De toekomst ligt dan ook in het digitaliseren van het gehele bouwproces. Het verschil tussen een machine en een robot, is dat een robot letterlijk alle vormen kan printen. Met 3D-printen krijg je industrieel maatwerk. En met die oneindige vormvrijheid kun je aan alle uiteenlopende wensen van consumenten voldoen.

Door elementen van een te bouwen object (zoals een brug of een woning) apart te printen en op locatie in elkaar te zetten, wordt het bouwproces versimpeld. Waardoor de productiviteit snel toeneemt. Dat drukt de bouwprijs en verlaagt de bouwtijd.

De grootste winst is te behalen in de hoek van duurzaamheid en circulariteit. Zo is beton wereldwijd een van de grootste uitstoters van CO2. Met CO2-neutraal beton kan er veel duurzamer gebouwd worden. Materialen en elementen van een 3D-geprint huis hergebruiken moet in de toekomst ook mogelijk worden.

Ondanks al deze voordelen is het onduidelijk hoe snel én in welke mate 3D-printing van woonhuizen een oplossing is voor de woningopgave. Het 3D-printen van woningenonderdelen bevindt zich nog in de experimentele fase.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.