Ads Top

3D printed baby dummy voor betere reanimatietraining

Twee miljoen: dat is wereldwijd het aantal baby's dat jaarlijks tijdens de geboorte verstikt raakt. Een reanimatieprocedure is soms de oplossing om onherstelbare schade voor de baby te voorkomen. En voor een succesvol resultaat is een snel handen en voorbereiden van vitaal belang.

TU/e-onderzoeker Mark Thielen (Industrial Design) ontwikkelde een 3D-geprinte baby dummy, gebaseerd op een MRI-scan van een echte, pasgeboren baby. De pop is gemaakt van 3D-geprinte organen en borstbeenderen, en een nagemaakte bloedsomloop. Voor de neonatologen van het Maxima MC in Veldhoven biedt de oefenpop een veel realistischer gevoel tijdens de training van de reanimatieprocedure dan de tot dan toe gebruikte pop, en als toegevoegde waarde is er de actuele signalering van vitale functies zoals bloeddruk en hartslag tijdens reanimatie.

Elk jaar sterven wereldwijd ongeveer een miljoen baby's tijdens de bevalling als gevolg van een zuurstoftekort tijdens de geboorte. Daarnaast hebben een miljoen baby's last van de gevolgen. Die variëren, afhankelijk van de duur van het zuurstoftekort, van kleine neurologische afwijkingen tot onherstelbare hersenbeschadiging. Directe reanimatie - het openen van de luchtweg, het ventileren van de longen en het uitvoeren van borstcompressies - kan de gevolgen van verstikking bij de geboorte tot een minimum beperken.

Neonatologen, gynaecologen en vroedvrouwen trainen deze vaardigheden momenteel op het gebied van reanimatiepoppen. Hoewel de huidige oefenpoppen vervangers voor het echte kind zouden moeten zijn, is er aan de binnenkant weinig gelijkenis. 'Ze hebben een puur mechanisch ontwerp, dat geoptimaliseerd is massaproductie: goedkoop en onverwoestbaar', legt Thielen uit. En een mechanische inwendige constructie, met piepende springveren en plastic platen, is zeker niet de manier waarop mensen biologisch zijn samengesteld. 'Als artsen oefenen met het gebruik van deze oefenpoppen,' vraagt hij zich af, 'leren ze eigenlijk wel het juiste gevoel? 'En, zonder het meten van de bloed- en luchtstroom, kunnen we de kwaliteit van de training vaststellen zonder het meten van de bloed- en luchtstroom?

Voor zijn promotieproject ontwierp en bouwde Thielen een nieuwe reanimatiepop, gebaseerd op een MRI-scan van een voldragen baby. Met behulp van een 3D-printer maakte hij replica's van de botstructuur - bestaande uit sterke, flexibele kunststoffen - en vormen van het hart, de longen, de spieren, het vet en het huidweefsel, in verschillende zachte siliconensoorten. De hele pop werd tot in het kleinste detail afgedrukt.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.