Ads Top

Onderzoek naar 3D-betonprinten van hogeschool Saxion wint tweede prijs RAAK-award

Regieorgaan SIA reikt ieder jaar de RAAK-awards uit: een onderscheiding voor het beste praktijkgerichte onderzoek afkomstig van hogescholen, Het onderzoeksproject ‘Konkreter’ van projectleider en onderzoeker Ivo Vrooijink, dat keek naar de mogelijkheden van 3D-betonprinten, won de tweede prijs en de bijbehorende geldprijs van 5.000 euro.

Het onderzoeksproject Konkreter heeft, onder leiding van Ivo Vrooijink, gekeken naar een bredere toepassing van 3D-betonprinten. Veel mkb-ondernemingen vragen zich namelijk af of deze techniek interessant is voor hun bedrijf. Samen met zijn team heeft Vrooijink een selectiemethode ontwikkeld die toepassingen voor 3D-betonprinten genereert én selecteert. Door deze methodiek te doorlopen, komen ondernemers erachter in hoeverre er 3D-betonprinttoepassingen voor hen zijn en of het voor hun bedrijven kansen oplevert.

De methodiek is opgezet aan de hand van drie cases, aangedragen door samenwerkingspartners van het lectoraat Industrial Design, waar Ivo aan verbonden is: een wenteltrap, een waterornament en een vispassage (ook wel veldstuw). De cases zijn daadwerkelijk ontwikkeld, waardoor ook input uit de realisatiefase is verwerkt in de methodiek. Op deze manier is de implementatie van 3D-betonprinten ook direct getoetst aan de dagelijkse realiteit van mkb-ondernemingen. Het resultaat van Konkreter is dat het mkb-ondernemers inzicht geeft of 3D-betonprinten zinvol is voor hun bedrijf en of ze hiermee aan de slag moeten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.